Posts

Showing posts from September, 2021

Проект МИМО, средба со градоначалникот на општина Гази Баба

Image
        Во рамки на проектот на УСАИД за меѓуетничка интеграција на младите во образованието, кој го реализираат МОФ и Младинскиот центар за граѓанско образование, денес одржавме средба со градоначалникот на нашата општина, Борис Георгиевски. На претходните две работилници, ние учениците кои учествуваме во овој проект идентификувавме три приоритети на младите кои ги издвоивме како најбитни и можеме да ги реализираме со поддршка од општината. Тие приоритети се : Отворање на младински клуб во општина Гази Баба Обновување на парковите во општината и создавање нови паркови Реновирање на постоечките спортски игралишта и изградба на нови Во изминатиов период градоначалникот преку писмо го известивме за нашите потреби и идеи, побаравме помош и соработка од општината, и на наше големо задоволство, тој денес ни соопшти дека сите три акции можат да се реализираат. Во најскоро време, веќе следниот месец, може да се отворат не еден, туку повеќе младински клубови во повеќе населени места н

Одбележување на Европскиот ден на јазиците

Image
 Денес јазикот е клучот или алатката кон културата и меѓусебното разбирање на еден народ.На 26.09. е денот на јазиците, па ние имавме можност да го прославиме денот со различни керетаивни изработки! Погледнете некои од нив подолу и уживајте во нив! 🖉 Уредник: Ања Јовановска VIII-4

Мојата омилена книга

Image
  „ Најдоброто кино во светот е мозокот, а тоа ќе го сфатите кога ќе читате добра книга.“  – Ридли Скот Дали се согласувате со оваа интересна порака од Ридли Скот? Инспирирана од мојата омилена кига и многу други што ги имам читано јас составив моја порака која гласи Книгите се лек на досадата.Наместо светлината на телефонот да ни ги покрива очите,нека бидат ослепени со добра книга! Мојата омилена книга е романот "Марта" од познатиот македонски писател Горјан Петревски.Имам читано и други негови дела како Споменка, Снеговите на Климентина Евин, Исти очи, Сама …Таа е всушност првата книга која ја имам читано од него.Се работи за осмооделенката Марта која има најразлични ложи и добри  случки од кои можеме да научиме толку многу.Таа многу лесно допре до моето срце и остави вечен белег во него.Таа волшебна книга ми го рашири видникот и ми раскажа за лошата страна на светот.Писателот преку оваа книга ни кажа дека не можеме токму на секој да веруваме и дека секогаш треба да останем

🌹Состав за жената🌹

Image
  Жената отсекогаш била единствена, неповторлива, магична и божествена! Божествена затоа што во себе ги носи најубавите допири, убавина, благост и милина,топол поглед,остар ум и голема сила. Ја сакам жената со сето она што се разликува од мажот, а не со она што ја доближува или израмнува со него. Всушност ние своето потекло и својот идентитет и го должиме на жената. Таа ја носи сета одбранбена моќ што се пренесува од единката на пошироката заедница,а не само во семејството. Да се твори и пишува за жената е нешто најубаво и највозвишено, па дури и самата идеја за тоа е голема. Да се опева жената значи да се учествува и негува нејзината љубов.Во минатото жената не е ни половина од тоа што е сега.Сега жената може да биде доктор и да ти го спаси жиотот,сега може да биде наставник и да го дели знаењето несебично,на секого.Сега жената е посилна,слободна ко птица,сега со уште поголеми сили. Уметноста и уметникот жената ја претставувале како моќна фигура со убави и бујни коси, ѕвезда која

Детство

Детството е кутија исполнета со многу желби и посакувања кои честопати се помеѓу границата на фантазијата и реалноста. Секое дете заслужува топол дом,добри родители кои ке го подржуваат во секој чекор од животот,пријатели кои нема да го омаловажуваат и да го гледаат според материјалните добра.Има доста деца со тежок живот.Според нив тој е како море со големи бранови спремни да те потонат во секој даден момент а ти?! Само едно кревко мало детенце оставено,исплашено...Не сакам да биде вака.. Би сакала овие мои соништа да се реалност и секое дете да живее безгрижно и среќно. Детството претставува нешто најчисто и највистинито кое ке го почуствува детското срце. Тоа мало срце не треба и не смее да знае за тага, за глад, за жед, за кавга и за многу други работи кои се случуваат. Секој детски живот треба да биде исполнет со радост и смеа со игра и песна, за безброј соништа во кои невозможното станува возможно и вистинито.  Секое дете без разлика дали е црно или бело, гладно или нахрането т

Проект за меѓуетничка интеграција во образованието, прва работилница

Image
  Нашето училиште заедно со уште две други училишта од општина Гази Баба оваа година учествува во проект за меѓуетничка интеграција во образованието. Проектот е на УСАИД, а го организираат МОФ и Младинскиот центар за граѓанско образование. Целта на проектот е да се детектираат приоритети на младите кои понатаму ќе прераснат во акција која ќе се реализира во соработка со општината. На денешната прва работилница преку индивидуална и групна работа се даваа предлози за тоа што сакаме да се промени во нашата средина за да се подобри квалитетот на животот на младите. Дававме идеи и за волонтерски акции кои ќе придонесат за остварување на овие цели, а и за унапредување на целата заедница. Учесници во проектот се ученици од седмо, осмо и деветто одделение. Автор и уредник: Алексеј Стојановиќ IX-3

Најчести правописни грешки кај учениците

Image
Почетокот на учебната година е идеално време да се потсетиме на најчестите правописни грешки што ги прават учениците (а и многу возрасни) , кога се изразуваат писмено.                                                            1.   Негацијата не се пишува одвоено од глаголот, на пример : не сакам , не може , не знаат , не треба (погрешно е несакам , неможе , незнаат , нетреба ) . 2.   Кратката заменска форма се пишува одвоено од именката, показното зборче или заповедниот начин , на пример: за именки татко ми , брат ти , дедо му (погрешно е таткоми , братти , дедому ) ; за показни зборови еве го , ене ја , ете ти ги (погрешно е евего , енеја , ететиги ) ; и за заповеден начин кажи ми , донеси ѝ , одете си ( погрешно е кажими , донесии , донеси и , одетеси , оде те си ). 3.    Грешки при едначењето по звучност, на пример : детство , детски (не децво , десво , децки ) ; претседател (не прецедател ) ; леб, лепче (не лебче ), врапче (не врабче ) . Други грешки: на