Posts

Showing posts from January, 2022

Колку ни е важна приватноста?

Image
  Ние младите - за среќа или за несреќа - живееме во дигитално време, во ера на размена на лични податоци како никогаш порано во историјата на човештвото. Приватноста речиси и да не постои. Не само младите, туку и возрасните и компаниите се изложени на собирање, складирање и обработување на личните и деловните информации на легален и на нелегален начин, без да се воопшто свесни за тоа. Од овие причини, Советот на Европа ја препознал потребата на глобално ниво да се зголеми свесноста за важноста од почитувањето на приватноста, заштитата на податоците и овозможување доверба помеѓу индивидуалците и колективите. На 28 јануари 1981 година била потпишана Конвенција за заштита на поединците од автоматско процесирање на нивните лични податоци. До денес документот го потпишале 47 европски земји, САД, Канада, Израел и Нигерија. Од тој датум, 28 Јануари секоја година се одбележува како Меѓународен ден за заштита на податоците . Конвенцијата постојано се надградува за да ги опфати сите промени

Една страница од мојот дневник

Image
  26.12.2021, недела Драг дневнику Изминативе два дена немав многу време за пишување, бидејќи, погодуваш – бев постојано излезен. Снегот што паѓа веќе трет ден го покри целиот град и надвор е толку чисто, бело, сјајно... како во бајка. Завршив со сите училишни обврски и имам повеќе време да бидам со моите другари. Ова е последниот викенд од оваа календарска година и почнува да ме обзема возбуда од претстојното славење. Од сите празници, Новата година најмногу ја сакам. Градот е украсен, луѓето се весели, расположени и сите сме во исчекување на зимскиот распуст и јануарските празници. Оваа година имам уште две причини повеќе да бидам радосен. Со другарите се договоривме новогодишната ноќ да ја поминеме кај Бојан. Родителите на сите пет другари ни дозволија и сега со нетрпение чекам да дојде 31 декември. Втората причина е можеби уште поубава. Денес ја видов неа. Вечерва дојде со најдобрата другарка (која е и моја другарка) кај нас пред зграда. Долгата црна коса ѝ се прелеваше на

10 Работи кои можете да ги направите пред крајот на распустот

Image
  10 Работи кои можете да ги направите пред крајот на распустот     1.      Да прочитате некој расказ, книга или лектира. Читањето ги релаксира и позитивно влијае на луѓето. Сите книги имаат посебна и уникатна приказна.   2.      Да ја расчистите вашата соба, биро или работно место. Се верува дека луѓето се чуствуваат многу по продуктивно и побрзо ги завршуваат дадените задачи.   3.      Да го расчистите вашиот „Desktop“ и екранот на мобилните. Секогаш симнуваме датотеки кои често ни се непотребни и не ги користиме.    Така што сега кога имаме доволно време може да ги избришеме непотребните датотеки.   4.      Да ги повторите лекциите кои не ви се најјасни. Сега е вистинското време да ја отворите страната „Е-Училница“ и да ги повторите нејасните лекции.   5.      Да играте друштвени игри со вашето потесно семејство. Секако, ситуацијата не е најповолна за да излеземе надвор но секогаш може да се забавуваме и дома со најблиските.   6.      Да гледа

Поврзаност и комбинирање на одредени витамини и минерали

Image
Ние понекогаш им се лутиме на нашите родители кога инсистираат да изедеме некое парче овошје, да земеме салата со ручекот и слично. Но, намирниците што ги внесуваме содржат различни витамини и минерали кои организмот може да ги искористи само ако се внесат заедно. На пример, кога јадеме спанаќ со месо (кој е богат со железо) пред или по ручекот треба да изедеме еден портокал (кој е богат со витамин Ц), затоа што на железото му е треб a витамин Ц за да може да се апсорбира во организмот. Во оваа презентација ќе прочитате и за други витамини и минерали кои треба да се комбинираат, за да може телото максимално да ги искористи.       Автор и уредник : Алексеј Стојановиќ IX-3