Posts

Showing posts from April, 2023

Александриски светилник

Image
Автор: Мила Николова V-1 Уредник: Михаела Димчова IX-2  

Самовилата – „Сказна за светулките“

Image
  Писател на лектирата ,,Ѕвездени перничиња'' е Славка Манева. Таа во ова свое дело ги кажува карактеристиките на месеците и  за секој месец ни подарува по една сказна. Во   сказната ,,Сказна за светулките '' се раскажува  како настанале светулките со помош на волшебното стапче на самовилата. Во еден голем кристален дворец, живееле волшебник и неговата мала ќерка. Таа била милно девојче со долги, руси коси. Имала играчки од злато и сребро, но постојано била тажна и скапоцените играчки немале никакво значење. Била љубопитна затоа што сакала да види како е надвор од дворецот. Се чувстувала тажно, затоа што ги гледала другите деца како   среќно си играат.   Волшебникот открил дака тајно излегува од дворецот. Ја проколнал и ја претворил во ноќна самовила, која може да ја гледа само светлината на месечината. Волшебникот нaбрзо умрел без да ја повлече клетвата. Поминале сто и повеќегодинии. Таа веќе била старица со   бели коси. Времето ѝ поминувало во лекување на животни и

Патопис на еден деветооделенец: Тродевна екскурзија во Охрид

Image
  Девето одд еление. Се памти по многу нешта меѓу кои е и тродневната екскурзија во Охрид. Охрид- град на светлината познат како и Лихнид. Според легендите се вели и дека додека ја граделе Самоиловата тврдина и ги носеле тешките камења викале "ох-рид" од кое се родило името кое денес е врежано во сите наши срца како дестинација за релаксација и одмор. Нашата авантура започна пред портите на училиштето и прво застанување ни беше  Шарената џамија следеше  Бигорски манастир а потоа и женскиот манастир каде успеавме да видиме глетка од силното непокорно биење на камбаните создавајќи свој ритам, противеќи му се на палавото ветре. Бигорски манастир Имавме прошетка низ Струга и го надгледувавме истекот на реката  Дрим и секако, имавме интересно објаснување  за темнозелените алги кои се жители само таму и на изворите, како и зошто водите на реката и езерото не се мешаат. Зошто се вели дека водите на реката си имаат “своја патека на движење”.  Струга

Дизајн-изработка на чанти V-1

Image
  Автор: V-1 Уредник: Михаела Димчова IX-2                                                                                                                                                                                                                                                             

7 Април ден на здравјето

Image
 Секоја година 7 април се одбележува како светски ден на здравјето — ден посветен на подигање на свеста за здравјето на луѓето ширум светот. Во 1948 г. СЗО го одржала своето I Здравствено собрание, на кое е решено 7 април секоја година да се одбележува како ден на здравјето, почнувајќи од 1950г. Овој ден е датумот кога е основана СЗО и таа пригода се смета за прилика да се привлече меѓународно внимание на здравствените проблеми со кои се соочува светот. Светската здравствена организација приредува меѓународни, регионални и месни настани со извесна тематика која е важна за таа година. Во последно време се повеќе и повеќе се заборава на грижата за здравјето.Се помалку се носи топла и удобна облека, се помалку се пијат топли и лековити чаеви. Па затоа, кој било период од годината треба да се конзумира здрава храна, да се носи топла облека и да се грижиме за твоето и туѓото здравје. Оваа година овој ден беше повод  за отворениот ден во СМУГС ,,Панче Караѓозов". Како Вие се грижите за

Јас како жена во каменото време

Image
             Се разбудив во нашата пештера. Мажот  ми заминал на лов, а децата си лежеа во меката постела од листови. По некое време станаа и децата. Ги облеков во облеката што ја сошив вчера од крзното  од мечката што ја улови маж ми. Во тоа време маж ми се врати со уловен зајак закачен на еден голем стап. Месото го исеков со остриот камен. Со искри од два камена запалив оган. Месото го зготвив на огнот. Кога се најадовме убаво маж ми ни објасни дека во близина на местото каде што ловел видел една река, па таму да си направиме живеалиште и таму да останеме. Се согласив со него, па ги земав децата во раце, а тој си го зема орудието што го имаше направено од камен и коски. Тргнавме по него. Кога стигнавме   до реката тој почна да прави шатор со помош на неговото орудие. Користеше камења, дрва и остатоци од животни како коски, кожа и крзно. Додека го правеше шаторот, јас на децата им покажував како им ги шијам алиштата и како татко им го прави оружјето. Кога маж ми го направи ш

2 Април - Светски ден за подигнување на свеста за аутизам

Image
  Во тековната седмица активно истражувавме и се запознававме со аутизмот.  Дознавме многу факти и научивме:   Заеднички изработивме видео за да се вклучиме во подигањето на свесноста за аутизмот и разбирање и прифаќање на лицата со аутизам. Автор: IV-2 Уредник: Михаела Димчова IX-2

Први април - Ден на шегата

Image
     Одбележување на Денот на шегата во 4-2 одд.  Истражувавме за почетоците на празнувањето на денот и научивме интересни податоци.  Игравме квиз Kahoot преку кој стекнавме знаења дека шегата треба да е со мерка за да не насмее. Треба да умееме да се шегуваме со другите, но и да прифатиме кога тие се шегуваат со нас.                                                                                                                                                     Автор: IV-2 Уредник: Михаела Димчова IX-2