Posts

Showing posts from November, 2021

Сензорна соба во нашето училиште

Image
     Секое дете има право да се образува на начин што го разбира и да се чувствува прифатено во средината во која се наоѓа.        На Отворениот ден за граѓанско образование во нашето училиште поддржано од Фондацијата за образовни и културни иницијативи Чекор по чекор-Македонија, во чест на Меѓународниот ден на детето, 20 ноември, по иницијатива на училишниот клуб ,,И јас имам глас" и ученичкиот парламент, во рамски на проектите ,,Биди ИН, биди ИНклузивен, биди ИНклудиран" се отвори сензорна соба. Целта на учениците беше да се создаде нова и поволна средина за нашите другарчиња каде ќе можат подобро да се образуваат и поквалитетно да го поминуваат своето време.    Беше спроведен и прашалник-анкета, за тоа што мислат другите ученици во врска со оваа тема. Тие со задоволство го поддржаа проектот и ја разбраа потребата од оваа просторија. Нашите наставници исто така н ѝ пружија голема помош со осмислување на изгледот на собата, а и на градоначалникот многу му се допана нашата ид

Детските сништа во мугрите

Image
  О, колку сакам да пораснам голем, голем, најголем, со кренати раце да ги допрам облаците и уште повисоко да ги допрам ѕвездите, да им ги раскажам сите мои желби и сништа.   Да им кажам дека сакам да бидам астронаут, па постојано да летам меѓу нив и да им шепотам за сите детски соништа кои останале неостварени.   Ѕвездите се волшебни, имаат неверојатна моќ да исполнуваат детски мечти, кои се од с è срце посакани, со искрени намери и најдобри желби.   Велат – ноќта е најтемна пред мугрите, но тогаш ѕвездите најсилно светат, за да го осветлат патот на детските соништа кои патуваат кон нив, кон небото.   Многу сакам да пораснам висок до ѕвездите, па да ги видам сите деца одеднаш, како насмевнати сонуваат, во своите топли домови.   Светете силно , ѕвездички ! O светлете го патот на сите детски желбички, големи и мали, далечни и блиски, затоа што надежта живее с è додека децата сонуваат.   Автор и уредник : Алексеј Стојанови

Интересни игри за деца

Image
 Еве 3 интересни игри за деца кои јас ги одбрав, па еве прочитај ги! 3  и нтересни игри за деца :     1. Народна     2. Ден - ноќ     3. Меморија     Игрите постојат за да ни го исполнат времето со нашите другарчиња и братучед / братучедка . Јас ти ги кажав  3  игри кои ми се омилени . А јас се надевам дека имаш  и ти некои игри кој не сум ги спомнала .   Па ајде кажи ми ги тие што не ги спомнав!      Автор:Јована Антовска 7-3 одд Уредник:Катарина Пислевиќ 7-2 одд

МОЈОТ ЖИВОТ ЗА ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЈА

Image
        Повеќе од една година живееме во време на пандемија: носење маски, дезинфекцирање, држење на дистанца, полициски часови, повремени карантини дури и по неколку денови…   Чинам како вчера да беше 10.03.2020 година ( Вторник ), кога во училиште ни соопштија дека од следниот ден 11.03.2020 година ( Среда ) во наредните четиринаесет дена остануваме дома. Со неверување ја примив веста, но и со незнаење што всушност значи тоа! Првично се израдував и си помислив „Одлично ќе ни дојде краток одмор“! – Но всушност, ништо не беше онака како што изгледаше во тие моменти.   Се застана во тој момент, до денес. Во тој момент, ни за миг не помислив дека затварањето на училиштата ќе трае до денес, и дека наставата ќе се одвива онлајн или учење преку далечина. И дека училиштето ќе ми недостасува повеќе од било кога и да е. Дека повеќе ќе ги нема пробите по играорна двапати неделно, подготовките за на концерти и настапи, кои со нетрпение ги очекуваа моите родители исто колку и јас. Ќ

Мојата мака

Image
  МОЈАТА МАКА     Навечер солзи леам , а пак наутро се смеам . Секој лажно ме сака и затоа имам мака .   Надвор има сончевина , но во срцево има тага . Велат дека се е во целина , но се е една голема лага !   Што и да допрам назад се враќа ама сигурно поради нешто плаќам . Се си има цена , се си има долг , а јас сум секогаш во молк . Автор:Теона Јовева 7-3 одд Уредник:Катарина Пислевиќ 7-2 одд